Arxiu de la categoria: 3r ESO

GAMMES CROMÀTIQUES

Hi ha diferents maneres de treballar les gammes cromàtiques. La més clàssica són les escales de color. Una altra tècnica, segurament més expressiva són els collages.

A partir de revistes, els alumnes cerquen el color que prefereixen, en totes les tonalitats  que trobin, i fent-ne bossins els enganxen a la làmina. Poden enganxar-ho sense cap ordre concret, com és el cas de les dues que hi ha a continuació, o fer-ne una composició més figurativa. Un cop enganxats tots els bocins es poden fer els acabats amb colors o retoladors de la mateixa gamma, pintant-ne el fons, contornejant…

La mateixa tècnica també ens podria servir per treballar colors freds i càlids, amb resultats molt interessants.

Aquest treball pot ser proposat tant a 1r com a 3r d’ESO.

 

 

 

gamma1

Ja per alumnes de 3r o 4t ESO:

Calquem una fotografia d’un retrat en blanc i negre maRcant-ne les diferents zones de llum i l’interpretem amb color barrejat en blanc i/o negre.

Els exemples que hi ha penjats aquí són amb la gamma de grisos però pot ser amb gammes d’altres colors.

LA LÍNIA

A partir dels diferents tipus de línia podem crear formes i clarobscur. Ho podem fer amb llapis, retoladors de colors o punta fina. (Nivell 1r ESO)

 

Una altra manera de treballar la línia és a partir d’una foto en blanc i negre: li posem un paper vegetal al damunt i amb un punta fina interpretem les ombres i les llums dibuixant les línies en el paper vegetal. Quan hem acabat fem una fotocòpia del paper vegetal.

El resultat està penjat a continuació.

3r ESO, IES Bendinat, Curs 2012/13

3r ESO, IES Bendinat, Curs 2012/13

Aquest exercici el poden fer tots els nivells de l’ESO.

 

EL PUNT

El punt és un dels elements del llenguatge visual, el més simple i més petit.

Aprofitarem per visualitzar obres de dos artistes que empren el punt de manera molt diferent, aquests són Seurat i de l’artista contemporània Amparo Sard alumnes creen composicions i clarobscurs a partir de punts i amb diferents tècniques. 

Tècniques que podem emprar:

Retoladors de color: a partir d’un dibuix fet pels alumnes, el pinten amb punts de diferents colors, podem crear ombres, contrastos… (Nivell 1r ESO)

Document escanejat-3

 

Amb punxó: a partir d’un dibuix fet pels alumnes o calcat d’algun model es fan foradets seguint les línies. El resultat és la part del darrera on no hi ha dibuix i els forats surten. Un cop acabat hi podem passar suaument una cera tova. (Nivell 1r ESO)

1r C-2

 

Amb estilògraf: posem un paper vegetal damunt d’una fotografia en blanc i negre i interpretem el clarobscur amb puntets. El millor és emprar estilògrafs de punta fina. A les parts fosques hi concentrem molts punts i a les clares els punts són més dispersos. Un cop acabat farem una fotocòpia del paper vegetal i el resultat és espectacular. (Nivell 3r ESO)

EL PUNT 3r ESO A Curs 2016/17

EL PUNT 3r ESO A Curs 2016/17

ESTRELLA CROMÀTICA

L’estrella cromàtica ens permet treballar els colors primaris, secundaris i terciaris

EL MÒDUL

 

 

modulResultado de imagen de MODULSResultado de imagen de MODULSResultado de imagen de MODULSResultado de imagen de rajola hidraulicaResultado de imagen de rajola hidraulicaResultado de imagen de rajola hidraulicaResultado de imagen de rajola hidraulica