Arxiu de la categoria: PROPOSTES D’APRENENTATGE

SIMETRIA

Realitzareu dues simetries, una radial i una altra bilateral,

TASCA A DESENVOLUPAR

SIMETRIA BILATERAL: Podeu triar  fer entre 2 simetries. Per fer la 1ª agafeu un full de quadres i fem una recta al centre, vertical o horitzontal. Aquesta recta és l’eix de la simetria. Tot el que dibuixareu a un costat de l’eix ho haureu de dibuixar a l’altre però invertit, és a dir el de la dreta a l’esquerra. Totes les figures han de mantenir la mateixa distància amb l’eix,

Aquí teniu un exemple

Esperança Cárdenas, 1r ESO Ies s'Arenal, curs 2016/17

Esperança Cárdenas, 1r ESO Ies s’Arenal, curs 2016/17

L’altra simetria que podeu fer consisteix en fer la meitat d’un dibuix en una cartolina de color que tingui una mida de DINA5 (meitat de DINA4). Retalleu el dibuix i ho enganxeu a la làmina de la següent manera: la cartolina a un costat i els retalls a l’altre, prèviament girats, com aquesta:

1r ESO, curs 16/17

1r ESO, curs 16/17

SIMETRIA RADIAL: també amb un full de quadres dibuixem quatre eixos, en aquest cas, els eixos estan dibuixats en creu, formant angles de 45º. Els eixos determinen la simetria entre les parts.

A continuació un exemple

 

 

TRISKEL

1.- Fem una circumferència de 15 cm de radi i una altra de concèntrica de 7,5cm.

2.- Dividim la circumferència en 6 parts iguals* i dibuixem els 6 radis. On es creuen els radis amb la circumferència concèntrica hi tenim els centres d’uns arcs de semicircumferència que ens defineixen el trisquel.

*(per obtenir 6 parts d’una circumferència només has de dividir-la pel seu radi)

TRISKEL007

3.- Un cop dibuixat  el repassem amb punta fina i adaptador al compàs i el pintem o decorem de manera lliure i creativa.

EL QUADRAT

ART CINÈTIC

L’aprenentatge de la geometria aplicada a l’art.

1.- Aprenem a fer un quadrat a partir del costat i apartir del radi

2.- Fem una obra cinètica a base de quadrats a la manera d’Yvaral

3.- Estudiem l’art cinètic

TASCA A DESENVOPLUPAR:

En una làmina dibuixem un quadrat de 20x20cm. Dividimel quadrat en 4 quadrats i dins cada quadrat i dibuixem 4 quadrats inscrits i oblics. El resultat és aquest:

yvaral pel bloc

Fem paral·leles separades 0,5cm per damunt dels quadrats, d’aquesta manera:

yvaral2222

 

Ho repassem amb estilògraf negre del 0,4 i pintem amb retolador, alternant els espais blancs i negres:

yvaral1005

El resultat final és aquest:

cinetisme YVARAL

ANIMACIÓ AMB TIME LAPSE

Crea una animació a partir de fotografies.

Fes un mínim de 300 fotografies d’un o més objectes en diferents posicions de manera que quan es ho montis crearà moviment.  Les fotos les pots fer amb mòbil o càmera i el muntatge amb alguna aplicació de mòbil (Picpac) o programa d’ordinador (Time lapse tool)

Posa-hi música i no t’oblidis del títol i els crèdits (nom de les persones que han participat en la realització, nom de la música….

Es pot fer en parelles.

Pots trobar exemples d’animacions fetes pels/les alumnes a l’apartat de:  Què aprenem-animació

EL COLOR

TASQUES A DESENVOLUPAR:

CERCLE CROMÀTIC: A partir dels colors pigment primaris (cian,magenta i groc) fes un cercle cromàtic amb primaris, secundaris i terciaris. Has de dividir una circumferència en 12 parts iguals i pintar-lo fent les barreges adequades.

COLORS FREDS I CÀLIDS: Fes 2 dibuixos iguals en una làmina d’aquarel·la i pinta’n un amb colors freds  i l’altre amb colors càlids

En aquest enllaç hi ha un video que t’explica com fer aquest 2 exercicis

CERCLE CROMÀTIC I COLORS FREDS I CÀLIDS

 

COLORS COMPLEMENTARIS són aquells que estan oposats en el cercle cromàtic.

Divideix una làmina en 12 quadres iguals i fes el mateix dibuix a cada quadre. Cada parella de complementaris la utilitzaràs per pintar dos dels quadres, el fons d’un colors i la figura de l’altre i el 2n quadrat a l’inversa. Aquí tens un exemple

complementaris

 

GAMMA DE COLORS: dibuixa dues escales com l’exemple que tens a continuació i fes dos degradats de color. A partir d’un color primari hi barreges, per un costat, blanc i per l’altre negre, tal cpom mostra la imatge

gamma

 

EL MÒDUL

S’anomena mòdul a l’element, el qual, al ser repetit, genera noves figures o supermòduls.

TASCA A DESENVOLUPAR:

1,-DISSENY D’UN MÒDUL I UNA COMPOSICIÓ MODULAR

En una làmina dibuixa dos mòduls de 15x15cm, un el pintaràs en colors i l’altre en blanc i negre. D’aquests mateixos mòduls faràs una composició modular de 20×25 cm (de cadascun d’ells).

Aquí tens uns exemples d’un mòdul i una composició modilar en color i una altra en blanc i negre.

 

2.- DISSENY D’UN MÒDUL 3D

Dissenya una composició modular en una làmina o cartolina, fes els talls que convingui perquè es puguin aixecar pestanyes. Un cop acabat aferra la làmina a una cartolina de color.

A continuació pots veure’n un exemple.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FOTOGRAFIA

En el projecte de fotografia es fan diferents exercicis que permeten als/les alumnes  familiaitzar-se amb els conceptes bàsics de la composició fotogràfica: plans, angulació, postura del/la model. ritmes visuals i fotografies de portes i finestres. En els següents enllaços trobareu les explicacions dels plans, de l’angulació i dels tipus de retrats.  PLANS i ANGULACIÓ: els plans  són el tipus d’enquadraments de les fotos, igual que al cinema (pla general, primer pla…). L’angulació és el punt de vista, és a dir el lloc on situem la càmera respecte al subjecte retratat. POSTURA, és la posició del/la model respecte la càmera RITMES

PORTES I FINESTRES

PROJECTE  A DESENVOLUPAR

Després d’haver mirat els enllaços on explica i defineix elsconceptes treballats, els/les alumnes han de fer les següents fotos:

  • 2 fotos de cadascun dels diferents plans: total 20 fotos
  • 2 fotos de cada angle: total 10 fotos
  • 2 fotos de les 5 diferents postures: total 10 fotos
  • 10 fotos de ritmes
  • 10 fotos de portes i/o finestres

IMPORTANT: Totes les fotos s’han de presentar en un pendrive o targeta SD i cadascuna d’elles s’ha d’identificar posant el tipus d’angle, pla o postura, i el nom de l’autor/a, (per exemple: Pepa Ramis_Pla general).