Arxiu de la categoria: ESO

ANIMACIÓ

La proposta per a 4t d’ESO ha estat fer una animació a partir d’imatges fetes amb el mòbil i muntar-ho mitjançant una aplicació o bé un programa de software.

Els treballs que hi ha a continuació han estat muntats amb l’aplicació PIC PAC per a mòbils o amb el programa Time Lapse Tool i exportats a Windows Media o MP4 per què puguin ser visualitzats en qualsevol ordinador. Aquí els teniu en els dos formats:

 

ENLLAÇ AL TIME LAPSE D’ANIMACIÓ D’OBJECTES CREAT PELS ALUMNES DE 4t d’ESO

ANIMACIÓ AMB PLASTILINA

Fer un animació amb plastilina és un projecte ambiciós en el que hem de tenir molta paciència.

És preferible fer-lo en equip ja que hi ha moltes tasques a desenvolupar. També es pot treballar en col.laboració amb els departaments de llengües (en la creació del guió), amb el de música (bandes sonores) i amb tecnologia.

En aquest bloc hi ha alguns curts d’animació amb  plastilina (apartat Animació), professionals i d’alumnes, que ensenyo abans de començar la feina per poder xerrar i presentar la proposta. També hi ha videos que ens expliquen com fer els personatges que evitarà fer feina debades.

Comencem creant la història que volem contar i el guió. A continuació creem els personatges i podem fer un story board.

El decorat el podem fer dins una caixa de cartró (no molt petita)… acabat el decorat ja estem a punt per fer les fotos i montar-ho.

El programa fet servir pel muntatge és Timelapse-tool. L’hem baixat de franc, és fàcil d’emprar i a més a més ens ha permès exportar-ho a Windows Media. També es pot fer amb Stop Motion. A continuació els trobareu en dos formats: MP4 i Windows Media

TIME LAPSE D’ANIMACIÓ AMB PLASTILINA

 

 

 

COMPOSICIONS AMB TEXTURES

Aquest és el resultat del treball realitzat en parelles per alumnes de 1r d’ESO. A partir de textures visuals i tàctils han fet aquestes composicions tan originals. Com a mínim hi havien d’incluir 4 textures tàctils, de les quals 2 havien de ser naturals i 2 artificials, i 6 textures visuals, 2 d’aquestes les havien de trobar en revistes, 2 més havien de ser gràfiques creades per ells mateixos i les 2 restants havien de ser el resultat del calc de textures del pati de l’institut a partir de la tècnica del frottage.

A LA CAÇA DE LA TEXTURA

A partir de la tècnica del frottage els alumnes de 1r d’ESO fan les composicions que es presenten a continuació.

La unitat didàctica treballada és la textura.

Durant una sessió hem sortit al pati amb fulls blancs i ceres de colors (preferiblement troves, tipus Manley). L’objectiu és calcar com més textures millor (mínim 8). Dobleguem 2 folis en 4 parts i posem el nom a cada full. En cada part del foli calquem les textures que trobem emprant ceres de diferents colors amb la tècnica del frottage.

Aquesta és una activitat que els agrada molt ja que és molt lúdica.

Les 2 sessions següents fan la composició retallant les textures caçades. Primer fan un esbós dibuixat i seguidament retallen i enganxen les textures al que serà l’obra definitiva. Els resultats són composicions molt expressives i artístiques tal i com es pot apreciar en els següents exemples.

GAMMES CROMÀTIQUES

Hi ha diferents maneres de treballar les gammes cromàtiques. La més clàssica són les escales de color. Una altra tècnica, segurament més expressiva són els collages.

A partir de revistes, els alumnes cerquen el color que prefereixen, en totes les tonalitats  que trobin, i fent-ne bossins els enganxen a la làmina. Poden enganxar-ho sense cap ordre concret, com és el cas de les dues que hi ha a continuació, o fer-ne una composició més figurativa. Un cop enganxats tots els bocins es poden fer els acabats amb colors o retoladors de la mateixa gamma, pintant-ne el fons, contornejant…

La mateixa tècnica també ens podria servir per treballar colors freds i càlids, amb resultats molt interessants.

Aquest treball pot ser proposat tant a 1r com a 3r d’ESO.

 

 

 

gamma1

Ja per alumnes de 3r o 4t ESO:

Calquem una fotografia d’un retrat en blanc i negre maRcant-ne les diferents zones de llum i l’interpretem amb color barrejat en blanc i/o negre.

Els exemples que hi ha penjats aquí són amb la gamma de grisos però pot ser amb gammes d’altres colors.

LA LÍNIA

A partir dels diferents tipus de línia podem crear formes i clarobscur. Ho podem fer amb llapis, retoladors de colors o punta fina. (Nivell 1r ESO)

 

Una altra manera de treballar la línia és a partir d’una foto en blanc i negre: li posem un paper vegetal al damunt i amb un punta fina interpretem les ombres i les llums dibuixant les línies en el paper vegetal. Quan hem acabat fem una fotocòpia del paper vegetal.

El resultat està penjat a continuació.

3r ESO, IES Bendinat, Curs 2012/13

3r ESO, IES Bendinat, Curs 2012/13

Aquest exercici el poden fer tots els nivells de l’ESO.

 

EL PUNT

El punt és un dels elements del llenguatge visual, el més simple i més petit.

Aprofitarem per visualitzar obres de dos artistes que empren el punt de manera molt diferent, aquests són Seurat i de l’artista contemporània Amparo Sard alumnes creen composicions i clarobscurs a partir de punts i amb diferents tècniques. 

Tècniques que podem emprar:

Retoladors de color: a partir d’un dibuix fet pels alumnes, el pinten amb punts de diferents colors, podem crear ombres, contrastos… (Nivell 1r ESO)

Document escanejat-3

 

Amb punxó: a partir d’un dibuix fet pels alumnes o calcat d’algun model es fan foradets seguint les línies. El resultat és la part del darrera on no hi ha dibuix i els forats surten. Un cop acabat hi podem passar suaument una cera tova. (Nivell 1r ESO)

1r C-2

 

Amb estilògraf: posem un paper vegetal damunt d’una fotografia en blanc i negre i interpretem el clarobscur amb puntets. El millor és emprar estilògrafs de punta fina. A les parts fosques hi concentrem molts punts i a les clares els punts són més dispersos. Un cop acabat farem una fotocòpia del paper vegetal i el resultat és espectacular. (Nivell 3r ESO)

EL PUNT 3r ESO A Curs 2016/17

EL PUNT 3r ESO A Curs 2016/17

ESTRELLA CROMÀTICA

L’estrella cromàtica ens permet treballar els colors primaris, secundaris i terciaris

PERSPECTIVA CAVALLERA